Hullámvölgy vagy mélytengeri árok, avagy van-e kiút és miénk lesz-e a bajnoki cím?

Pár hete felemlegettem a válogatott szünetet, mint a Videoton patás ördögét, de akkor legrosszab rémálmaimban sem gondolotam, hogy ilyen szintű összezuhanás lehet pár forduló alatt. Szinte a teljesen érthetetlen kategória, amiben vaskosan benne van a keze edzőnek, játékosnak, szertárosnak, szurkolónak, mindenkinek. Na jó, ez talán túlzás.

Kezdjük valahol ott a történetet, hogy lemegy 4 forduló a tavaszból, ezeken 10 pontot szerzünk, 3 magabiztos győzelem és egy kiegyenlített meccsen egy döntetlen a Fradival. És itt jön 3 hét szünet. Azóta 5 meccs, 4 rúgott gól 4 kapott gól, 1 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 6 pont. Pedig papíron lényegesen könnyebb meccseket játszottunk, már ha a tabellát vesszük a papírnak.

Nézzük az a meccsek narratíváját szépen sorban.
Újpest: letámad az Újpest, gólt rúg, gólt kap, elfárad az Újpest, megfogyatkozik, végül 5 gólt kap, 5-1
Fradi: küzdelmes meccs, igazságos döntetlen, 0-0
Honvéd: nyíltsisakos küzdelem, Lazovic villan, Lovric piros,  a Honvéd ekkor se áll be, 3-0 a vége
DVTK: labda is alig van a Diósgyőrnél, unalmas 2-0
—itt húzzunk egy vonalat—
Paks: mi nyomunk végig, a Paks beáll masszívan védekezni, néha kontrázik 0-0
Vasas: gólt rúg a Vasas, onnantól többnyire nyomunk, egyenlítünk, kicsi adok-kapok, nyomunk, hosszabbításban kikapunk 1-2
Gyirmót: végig nyomunk, gólt rúgunk, továbbra is nyomunk, Gyirmót inkább csak védekezik 0-1
Mezőkövesd: gyors gólváltás, nyomunk, a Mezőkövesd beáll védekezni, 1-1
MTK: gyors gólváltás, nyomunk, az MTK beáll védekezni, 1-1

Éles ellentét az első és második rész között. Nekünk esik valaki az pofára fog esni, tény. Ezt jól kitalálta Csertői Aurél is és láthatóan defenzív futballal célt ért el. Innen már láthatta a többi csapat is, hogy nézd már, ez a Vidi nem tud mit kezdeni egy felállt védelemmel. Akkor csináljuk ezt. Majd csak bejön. És be is jött. A Vasas talán némileg kivétel lehet, de ők se támadtak ki ész nélkül, a játék képét tekintve inkább védekeztek és kontráztak.

Apropó Vasas. A Videoton, Honvéd, Fradi trió ellen 20(!!!) pontot szerzett a Vasas a szezonban. HÚSZ!

Mi kéne ahhoz, hogy ne kelljen szembetalálnunk magunkat azzal, hogy egy csapat bő 60 percen keresztül védekezik ellenünk 10 emberrel?

Elsőnek gólt rúgni. Mezőköves, Gyirmót, MTK: pipa. És utána nem gólt kapni az első támadásból. Ráadásul teljesen elkerülhető módon. Óriási fekete pont a védelemnek. Gyakorlatilag nem vezettünk ezen a két meccsen.

Berúgni az adódó lehetőségeket. Nem akarom Scepovicot bántani, de az Újpest meccs óta gyakorlatilag eltűnt. Vagyis nem tűnt el, csak nem rúgja be azt a meccsenkénti egy helyzetét, amit illene berúgni. Vagy a kapufák pattanjanak befelé. Óriási fekete pont a támadóinknak is. Annyi helyzetet hagyunk ki, amennyit nem szégyellünk.
Jöjjön pár GIF.

Paks elleni kapufa

Scepo vs. Vasas

Scepo vs. Gyirmót

Fiola kapufa vs. Kövesd

Scepo kapufa vs. MTK

A Gyirmót ellenit kivéve az összes döntetlen szituációnál történt. Akár be is mehetett volna, de nem ment be, mert hiányzik a higgadtság a végén, a pontos befejezés, a szerencse vagy csak elhisszük, hogy majd jön a következő helyzet amiből gól lesz. Hát nem jött.

Ideje felkelni a padlóról…  forrás: mlsztv youtube

Nem lehet ugyanazt lenyomni minden csapat torkán. Minden csapat háromszor játszik mindenkivel előbb utóbb kiismeri mindenki az ellenfelet, megtalálja az ellenszert. Változtatni kell. Na ez a legnagyobb baj, hogy ez nem történik meg. Akár működhetne is az, hogy nyomunk végig, nálunk a labda és bedaráljuk az ellenfelet és akkor ez a poszt meg sem születik. Elég lenne csak berúgni a helyzeteket mondhatnánk. De ez kevés. Várjuk, hogy majd végre egyszer befelé pattanjon a labda? Várhatjuk, csak addigra bajnok lesz a Honvéd. Lazovic kiesésével teljesen sablonossá vált a játékunk, ami magyar szinten még mindig elegendő, hogy bárkit beszorítsunk, de gólt már nem biztos, hogy sikerül rúgni. 60-70 percen keresztül is akár ugyanazt erőltetjük és várjuk, hogy megtörjön a jég. Nincs meg az átütő erő, pontatlanok az utolsó passzok, túl sokat passzolunk tizenhatoson belül, nem lövünk messziről, nincs lendület, fásult az egész. A Paks és a Vasas meccset még csak csak el lehet nézni, de a Mezőkövesd és az MTK ellen nincs mentség. Ezeket a csapatokat szét kellene futni, 70 perc után már levegőt se szabadna kapni az ellenfél védőinek, ehelyett egész statikus labdajáratás folyik, nincs mozgás a pályán, mivel gyakorlatilag nálunk van végig a labda, az ellenfél ki se jön igazából. Lehet fel kéne adni kicsit a meddő mezőnyfölényt és inkább több gyorsabb akciót vinni, miközben több terhet teszünk ezáltal a védelemre? Lehet. Minden esetre jár a nagy fekete pont az edzői stábnak is. Ezt a helyzetet meg kell oldani, különben harmadikok leszünk a bajnokságban. Ha megoldjuk akkor jár a taps és az aranyérem.

Mi következik?
Se az önbizalom, se a jelenlegi forma, se a helyzetkihasználás, se a mutatott játék nem áll mellettünk. Ami mellettünk állhat, hogy a Loki nem egy defenzív focit játszó csapat, talán nem kell 10 emberrel védekező csapat ellen játszani. Újra lesz Lazovic, ő biztos hozzá fog tenni a játékhoz.
Emellett bízni kell a csapatba, bíztatni őket, tudjátok “veled a gondban”! Én továbbra is azt mondom, hogy be fogjuk húzni ezt a bajnokságot, még ha ez roppant nehéz lesz és benne van, hogy mindenki kicsit megőszül ezalatt az 5 meccs alatt. Hajrá Vidi! Hajrá Fehérvár!

Hullámvölgy vagy mélytengeri árok, avagy van-e kiút és miénk lesz-e a bajnoki cím?” bejegyzéshez egy hozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.