Davide Lanzafame vs. Danko Lazovic

A Honvéd és a Videoton karmestere, az NB1 legjobbjai, az év játékosa díj két jelöltje és nem kizárt, hogy a bajnoki döntő két főszereplője. A két csapat hetese, Davide Lanzafame és Danko Lazovic. Őket hasonlítjuk össze részletesen a posztban.

Mindkét játékos a nyáron (Lanzafame szeptemberben, a pontosság kedvéért) érkezett és pillanatok alatt csapataik kulcsjátékosává vált. Lanzafame 7 meccses gólsorozatot állított fel, amilyet csak olyanok tudtak Kispesten, mint Puskás vagy Détári. Legjobban azzal tudnánk jellemezni szerepüket, ha megnézzük milyen eredményeket értek el nélkülük a csapatok.

 

Honvéd Lanzafame nélkül: 8 meccs, 13 pont, 13 rúgott gól, 5 kapott
Honvéd Lanzafaméval: 24 meccs, 49 pont, 41 rúgott gól, 25 kapott
Videoton Lazovic nélkül: 3 meccs, 5 pont, 3 rúgott gól, 2 kapott
Videoton Lazoviccsal: 29 meccs, 57 pont, 62 rúgott gól, 25 kapott

A számok is alátámasztják, hogy fontos a jelenlétük a pályán, de a mutatott játék és az eredményesség jobban kiütközik. A Honvéd a 6. helyen állt mikor Lanzafame megérkezett, Lazovic nélkül pedig szenvedett a Videoton az eltiltását követően.

A vidi.hu rakta ki facebookra a két csapat 2-2 legeredményesebb támadóját, így az alapadatokat már inkább nem is írnám le. Megjegyzés, hogy ezeknél az adatoknál a kiharcolt tizenegyes  és az öngól előtti bepassz is gólpassznak számít, ez a transfermarkt féle számítás. A wyscouton csak kizárólag a gólpassz számít, ott Lazovicnak csak 7 gólpassza van. Egyik se egy rossz rendszer, de most számoljunk utóbbival. Így a két játékosnak ugyanannyi kanadai pontja van: Lanzafame 11+6, Lazovic 10+7. Az inStat indexükben meg 1 a különbség.

Most jöjjön 2-2 szabadrúgsgól az illetőktől.

Lövőtechnika rendben van mindkét helyen.

A wyScout rendszerében van ezer féle adat, de először csak egy összesítő képet teszek be, amin a két játékos játékstílusa is kiolvasható egy kicsit.

Davide Lanzafame

Danko Lazovic

Látható a kördiagramokon, hogy Lazovic inkább az előkészítésre helyezi a hangsúlyt, kevesebb egyéni akciót indít és kevesebbszer jut el a lövésig is. A védekezés egyik játékosnak sem tartozik a főbb feladatai közé.

Baloldalt Lanzafame (48 lövés, meccsenként 2), jobboldalt Lazovic (46 lövés, meccsenként 1.7). Többet lő kapura Lanzafame, de a lövései pontatlanabbak, 2 kapufája van, Lazovicnak 1.
Fejjel mindketten viszonylag kevésszer veszélyeztetnek, Lanzafame 8-szor, Lazovic 4-szer.

Szabadrúgásból Lazovic 24-szer, Lanzafame 16-szor próbálkozott. Mind a ketten kettő gólt szereztek állított helyzetből.

Most jöjjön újabb két gól az érintettektől.

Továbbra sincs panasz a játéktudásra.

Passzolás. Mindkét játékos főprofilja a játékszervezés, a labda megtartása és jó helyre kiosztása.

Lanzafame passzai

Lazovic passzai

Gyakorlatilag a teljes támadóharmadot bejátszák, mindketten egy kicsit balra helyezik a játékukat, Lazovic viszont kicsit korábban szedi össze a labdákat, pl. Pátkai vagy Varga labdaszerzése után gyakran elkéri a lasztit már a kezdőkörben.

Már így is látható némi különbség a passzokban, de nézzük milyen passzokról is van szó.
Az egyik legnagyobb különbség az úgynevezett through passzokban van (sajnos magyar kifejezés nincs rá), amit úgy tudnék elmagyarázni, hogy a védők közé belőtt labda, ami így üres játékost talál. Legyen ez kiugratás vagy a szélre kidobott labda Negonak. Itt 85 – 29 az arány a Lazovicnak és ezeket pontosabban is hajtja végre.
Kulcspasszok esetében 32-29 az arány Lazovic javára, ami gyakorlatilag egyenlő, ha figyelembe vesszük a pályán töltött percekből adódó különbséget.
Kb. ugyanannyi alkalommal próbálkoznak beadással, mindketten 35%-os hatékonysággal.
Hosszú passzokkal Lanzafame másfélszer annyit próbálkozik, és pontosabban is teszi ezt. Ez egyértelműen következik a két csapat játékából. A Honvéd többször is felíveli a labdákat Eppelre, amiből veszélyt lehet teremteni, a Videoton pedig inkább a földön tartja a labdát, a gyors szélsőket megjátszva, vagy kiugratással Scepovic felé.

Szögleteknél Lazovic sokkal többet van használva, 133-48 a különbség a javára, legutóbb a Fradi ellen éppen Lazovic szöglete után szerezte meg a vezetést Stopira.

Szabálytalanságok. Mindkét játékost faragják rendesen, Lazovic ellen meccsenként 3.9, Lanzafame ellen 5.2 szabálytalanságot vétenek az ellenfelek, ezzel szemben Lazovic 1.1-szer szabálytalankodik, míg Lanzafame 1.6-szor.

Ha idáig eljutottál, akkor gratulálok, most megnézheted a két játékos góljait az eddig lejátszott két meccsről.


A statisztikákhoz a transfermarkt, a wyscout és az inStat adatait használtuk fel. A hőtérképes képek a wyscout rendszeréből valóak.

One thought on “Davide Lanzafame vs. Danko Lazovic

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.