A rotációról számszerűen

38 nap alatt 10 mérkőzés, 6 európai kupameccs, 4 bajnoki. Tökéletes táptalaj lehetne a kifogásgenerátor beindítására egy-egy rosszabbul sikerült mérkőzés után, hogy bizony a fiúk nincsenek hozzászokva a kettős terheléshez, meleg van, ésatöbbi, ésatöbbi. Ismerős? Persze. Aki a magyar futball posványába egy kicsit is beleszagolt, az már a hétközi Magyar-kupa forduló miatti fáradtságot is legalább egyszer hallotta kifogásként, a többi egyéb tényezőt meg inkább ne is említsük. Szerencsére, eddig Nikolics mesternek nem nagyon volt oka ilyen gyenge kifogásokat keresni ezért megnézzük, hogy mennyire is rotálja a csapatot a mester és összehasonlítjuk, hogy hogyan működött ez Henning Berg alatt, aki híresen(hírhedten) nem volt híve a széles rotációnak.

Az eddigi 10 mérkőzésen 22 játékosunk lépett pályára, a Bordeaux ellen már Tamás Krisztián is bemutatkozott a Vidiben és Fiola Attila is visszatért a sérüléséből. A keretünkből eddig a két cserekapus Horváth Tamás és Hársfalvi András, az új igazolások és fiatalok közül pedig Mocsi Attila, Bolla Bendegúz és Tóth Bence nem lépett eddig pályára.

annyira nem látszik jól sajnos, nagyíts rá akkor talán jobb, bocsi

A táblázatban zölddel emeltem ki azokat, akik legalább 90 percet a pályán töltöttek, sárgával pedig azokat akik még pályára léptek. Bal oldalt látható, hogy ki mennyi percet töltött a pályán, mellette az átlagok, kékkel kiemelve akik átlagban több, mint 45 percet játszanak.

Látható, hogy eddig Kovácsik és Nego aki az összes meccset végigjátszották, rajtuk kívül Suljic, Stopira és Juhász Roland azok akik legalább 800 percet a pályán töltöttek.

Helyezzük kontextusba ezt a táblázatot. Hasonlítsuk össze, hogy Berg hogyan játszotta le a tavaszt. 14 meccsen 18 játékos kapott lehetőséget. Az aktív rotáció gyakorlatilag 13 emberből állt. Kovácsik, Stopira, Fiola, Vinicius, Juhász, Nego, Szolnoki, Suljic, Hadzic, Pátkai, Varga, Lazovic, Scepovic. Géresi és Maric 300 perc alatt játszottak a 14 meccs alatt, Fejes (1 perc) , Bódi (6 perc) és Kovács(73 perc) pedig 90 percnél is kevesebbet játszott. Barczi és Pölöskei egy percet sem kapott, Oliveirát elengedtük a télen.

Persze nem is kellett heti kettő meccset játszani, így nem feltétlenül kell szarrá forgatni a csapatot, de tavasszal az egyedüli merészebb húzás az volt, hogy Suljicot partvonalra tette Berg és helyette Nego játszott az utolsó meccsen. Jegyezzük meg, hogy Suljic előtte alulteljsített, Nego pedig parádésan oldotta meg a jobbszélső feladatát. Még most sem értem, hogy mit keres Magyarországon egy ilyen kiváló játékos, mint Nego.

Érdekességek:

  • Fejes játékpercei mennyire megnőttek a tavalyi szezonhoz képest, ez többnyire kényszerből is adódik.
  • Suljic percei is nagyon megemelkedtek tavalyhoz képest. Ez már kevésbé kényszerből.
  • Géresi percei Henty érkezésével 0-val váltak egyenlővé
  • Lazovic minden meccsen pályára lépett, de csak 4 alkalommal játszotta végig a meccset. Nikolics nagy húzása volt, hogy a Bordeaux elleni visszavágón nem kezdett, hanem csak a szünetben állt be.