Beszéljünk egy kicsit a stadionépítésről

A mai napon adta ki közleményét Székesfehérvár önkormányzata, hogy a Sóstói stadion újraépítése további fél évet legalább csúszik, mivel az indoklás szerint a főlelátó statikailag nincs megfelelő állapotban, így azt le kell bontani, majd újraépíteni. Ez azt jelenti, hogy 2018 júniusa jelenleg a legoptimistább becslés a kész stadionra. Most annak nézünk utána, hogy honnan indultunk és mi a jelenlegi információk szerint a végső állomás.

kép forrása: vidi.hu

2013. december 13.

Bejelentik a Sóstói stadion megújítását a vidi.hu-n.
A Sóstói Stadion fejlesztését a kormány finanszírozza, a 2014-es költségvetés 4.5 milliárd forintot tartalmaz a fejlesztésre, a forrás másik felét pedig a 2015-ös költségvetésből különítik el.
„Az önkormányzat tulajdonában volt eddig is az épület és ez nem változik a jövőben sem. Az önkormányzat lesz az építtető is, a magyar kormány részéről pedig a kormánybiztos segíti és koordinálja a folyamatokat. A tervezés szakaszát kezdjük el, felméréseket végzünk, és előreláthatólag 2015 végére, 2016 elejére készülhet el az új stadion.” – Víg László kormánybiztos
Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt a közgyűlésen, hogy nagyon egyszerű döntésről van szó, hiszen kilencmilliárd forintnyi fejlesztést fogadhat el Székesfehérvár. Kiemelte, hogy Magyarországon Budapest, Debrecen és Székesfehérvár városa lesz alkalmas arra, hogy UEFA 4-es stadionban nemzetközi mérkőzéseket rendezhessen.
„A főépület megmarad, a szemben lévő és a két kapu mögötti részt hozzuk közelebb a pályához, így reményeink szerint egy zárt, katlan-szerű stadion lesz a végeredmény” – Garancsi István

Összegezés: 9 milliárdból épül a stadion, a város tulajdonában marad a stadion, 2015 vége, 2016 eleje (azaz a 2015/16-os szezon tavaszi szezon) az átadásra a cél, a bontás kezdetéről nincsen szó és UEFA 4-es stadionunk lesz.

2014. június 26.

A stadion bővítésének beruházója Székesfehérvár Önkormányzata, a lebonyolító a több más sportlétesítményt építtető és üzemeltető BMSK Zrt.
„A főépületet megtartva, a jelenlegi földlelátót elbontjuk és egy négyoldalú, fedett, 14 ezer fő befogadóképességű, a kor igényeinek megfelelő stadiont alakítunk ki. A tervező kiválasztása a végéhez közeledik, június végén szerződéskötésre kerülhet sor.” – Cser-Palkovics András
„Amint olyan stádiumba ér a tervezési szakasz, szeretnénk a látványterveket a szurkolókkal is megosztani, meghallgatni a javaslataikat. Erre a nyár végén kerülhet sor. Legkésőbb januárra, de lehet, hogy már év végére meglesz a kiviteli terv, és a kivitelező közbeszerzés útján történő kiválasztása után, várhatóan jövő tavasszal megkezdődhet az építkezés. A tervek szerint a bontás első üteme már 2015 elején elindul, így a tavaszi szezon mérkőzésein Felcsúton, a Pancho Arénában lép pályára a csapat. Bár még nagyon a projekt elején járunk, bízom benne, hogy a 2016-os őszi szezont már itt tudjuk kezdeni.” – Balogh Attila

Összegezés: először esik szó a stadion méretéről, ami 14 ezer fő. 2014 június végén tervezőt találunk, 2014 nyár végén látványtervek, 2014 végére meglesz a kivitelező közbeszerzés útján, 2015 elején kezdődik a bontás, 2016 őszi szezont pedig már itt kezdjük. Az ár továbbra is 9 milliárd forint, de fél éves csúszás már van az eredeti bejelentéshez képest.

2014. október 7.

A Videoton elcseréli a pályaválasztói jogot a Fradival, így a otthon egy rangadóval búcsúztathatjuk a Stadiont.

2014. november 12.

„Az előzetesen tervezett összeg (ami akkor 9 milliárd forint) áll továbbra is rendelkezésre a projekthez. A munkálatok 2015 szeptemberében kezdődnek és 2016 végéig tartanak majd, a stadion befogadóképessége 14250 fő lesz” – Víg László kormánybiztos
Nem csak egy stadionfejlesztés valósul meg, jóval több annál, egy városrészi rehabilitáció történik majd, igazi közösségi tér kialakításával. […] A januári bontásnak nem lenne jogi és műszaki akadálya, de a város kérése volt, hogy mivel nem befolyásolja a kezdés a befejezés idejét, így a Sóstó rehabilitációjával együtt történjen a városrész felújítása. Ezért kezdünk csak szeptemberben – Cser-Palkovics András

Összegzés: először volt szó arról, hogy a Sóstói stadionon kívül a környék is felújításra kerül és a pontos befogadóképesség is kiderült, ami 14250. A stadion kivitelezési költsége továbbra is 9 milliárd forint, kivitelező még nincs, bontás pedig újabb fél évet csúsztatva 2015 szeptemberében kezdődhetnek. De legalább már vannak látványtervek.

2015. július 9

A Videoton kirakja a 2015/16-os szezon őszi bérleteiről a szokásos tájékoztató, ami szerint ősszel a Sóstón játszuk a meccseinket. A 9 hónappal azelőtti bejelentés szerint, akkor mégsem indul el a bontás, kivitelező továbbra sincs, semmi újat nem tudunk továbbra sem, ami biztos lenne.

2015. szeptember 9.

2016 januárjában indul a Sóstói stadion bontása. A főlelátón a VIP-lelátó mellett VIP-skyboxokat is kialakítanak, valamint helyet kap a stadionban a sóstói természetvédelmi területet bemutató látogatóközpont, egy klubmúzeum és egy ajándékbolt is. Az eredeti 9 milliárdos költségvetést újabb 2 milliárddal tolja meg az állam, így 11 milliárd a kivitelezési költség. A várható befejezés 2017 tavasza – nyara.

2015. december 12.

Géresi Krisztián szerzi az utolsó gólt a Sóstói stadionban, ami egyben az ő első gólja is a Videotonban.

2015. december 18.

Megkezdődik a stadion bontása.

2016. január 6.

„A projekt szervesen kapcsolódik a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentéséhez – ez a projekt 3 milliárd 850 millió Ft-os állami támogatással valósul meg.” – itt hallunk először a Sóstói Stadion környékén készülő természetvédelmi terület kivitelezési összegéről. Így jelenleg 11 milliárd + 3,85 milliárd forint a teljes építkezés költsége.
„A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás lezárulta után – a tervek szerint 2016 májusában – elindulhat a kivitelezés annak érdekében, hogy 2017 júniusára le lehessen zárni azt” – Mészáros Attila alpolgármester
(Itt valószínűleg elírás van a cikkben, és 2016 júniusára gondoltak, mint közbeszerzés lezárása)

Összegzés: Nincs még mindig kivitelező, a stadion környéki természetvédelmi terület kivitelezési költsége viszont kiderült. A kettőt érdemes külön kezelni és nem összemosni véletlenül sem.

2016. október 14.

„Utolsó szakaszába lépett az a közbeszerzési eljárás, amelyet a Sóstói Stadion megépítésére írt ki Székesfehérvár Önkormányzata. Az alkalmassági feltételeknek megfelelt cégek közül egyetlen ajánlattevő, a Strabag által vezetett, több cégből álló konzorcium leadta végleges ajánlatát.” – egyetlen jelentkezőből pont a Strabag. Óriási meglepetés.

„…az eredeti ütemezés szerint, 2017 végéig elkészülhet a Sóstói Stadion.”

2016. november 11.

Megkapja hivatalosan is a Strabag a kivitelezést. Az előbb már említettem, hogy óvatosan a Sóstói Stadion és a természetvédelmi terület összemosásával, mert nem teljesen egyértelmű. Nézzük csak!
„Az új Sóstói Stadion, és a kapcsolódó városrészi rehabilitáció összköltsége 14,3 milliárd forintba kerül, és a beruházást teljesen állami forrásból kívánja a város megvalósítani.” – vidi.hu
„A tervezési időszakhoz képest az építőipari anyagok világpiaci árai is emelkedtek (pl. az acél esetében ez 25 %-os drágulást jelent), valamint szerencsére az építőiparban is egyre több a megrendelés, aminek a munkaerő biztosítása szab csak gátat. A kivitelezés így 12,9 milliárd forintból valósul meg, melynek költségei tervezéssel, műszaki ellenőrzéssel, területvásárlással és a környezet rendezésével együtt 14,3 milliárd forintot tesznek ki.”  […] „A képviselőtestület kiválasztotta a Sóstói Stadion kivitelezőjét, akinek a vállalás szerint 14 hónap áll rendelkezésére a megépítésre, így 2017-2018 fordulójára elkészülhet a létesítmény.” […] „A stadionberuházással párhuzamosan zajlik a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentését jelentő fejlesztés is” szekesfehervar.hu

Összegzés: Azaz a kapcsolódó városrészi rehabilitáció az nem egyenlő a  Sóstó Természetvédelmi Terület megmentését jelentő fejlesztés. Így most ott tartunk, hogy 2017 végére – 2018 januárjára lesz kész a stadion, mindez 14,3 milliárd forintból. A műszaki ellenőrzés és és környezet rendezésére irányuló költségekről most hallunk először. A Sóstói Természetvédelmi Terület pedig 3,85 milliárdból újul meg a korábbi infók alapján. Amit valamennyire elkülöníthetünk a stadiontól, de közben azért annyira meg mégsem.

Eközben a Magyar Narancs arról ír, hogy a Strabaggal való alkudozás miatt csúszik a megállapodás, illetve a 12,8 milliárd mellé még hozzácsaptak 3,3 milliárdot, ami eredetileg a természetvédelmi terület fejlesztésére szánt 3,85 milliárd forintból jön. Miközben a Strabag 18,5 milliárd forintos ajánlatot tett, amiből lett végül a kialkudott 16,1 a portál szerint. Itt hallunk először, hogy a természetvédelmi területre szánt összeg valamilyen módon átcsúszna a stadionrekonstrukcióra szánt összegbe. Maradjunk annyiban, hogy ezek nem betonbiztos adatok, mindössze pletykák. A 2016. novemberi indító összeg 14,3 milliárd a stadionra és 3,85 milliárd a természetvédelmi területre. Mindkettő a vidi.hu, illetve a szekesfehervar.hu oldalról származó információ.

2016. november 23.

A közbeszerzésen nyertes Sóstó Konzorciumnak (ez a Strabag által vezetett, több cégből álló konzorcium) 14 hónap áll rendelkezésére, hogy elvégezze a munkát, így a tervezett határidőre, 2017-18 fordulójára felépülhet az új stadion.

2017. február 6.

Az ütemterveknek megfelelően halad a stadion.

2017. március 13.

Felgyorsultak a stadionépítési munkák.

Látványos szakaszához érkezett a stadionépítés – helyszíni videóval.

Tartható az ütemterv, a Sóstói Stadion 2018. január 16-ig elkészül. Van kisfilm is a link alatt.

2017. május 3.

Bombát találtak a Sóstói Stadion építése közben. Semmilyen szinten nem említik, hogy változna emiatt az építési ütemterv.

2017. augusztus 18.

Azaz a mai nap. Egy nappal a Partizan Beograd ellen elért 0-0 után.
„Amikor a stadion áttervezése elkezdődött, akkor úgy gondoltuk, hogy ez egy olyan része az épületnek, amit integrálni szeretnénk a stadionba. Senki nem számított arra, hogy egy 11 éves épület gyakorlatilag használhatatlan statikai állapotban van, azonban sajnos kiderült, hogy statikailag teljesen alkalmatlan a további használatra. (…) A szakemberek sajnos kizárták, hogy a szerkezetet fel lehessen újítani, így az a döntés született, hogy biztonsági szempontból teljes egészében lebontjuk az épületrészt és megtörténik az újjáépítése. Az eredeti határideje a beruházásnak 2018 januárja volt, az új határidő pedig 2018 június vége lesz.” – Cser-Palkovics András

Az fmc.hu-nak adott interjúban megemlíti Cser-Palkovics, hogy ez újabb 900 millió forintos kiadást jelent, ami így ha nem változtak az eredeti összegek 15,2 milliárd forint a stadiont körülvevő természetvédelmi terület felújítása nélkül.

Óriási összegzés a végére:

A legelső hír arról szólt, hogy 2015 végére – 2016 elejére elkészül az UEFA IV-es kategóriájú stadionunk 9 milliárd forintból.

Az első fix terv arról szólt 2014 júniusában, hogy 2015 januárjában kezdődhet a stadionrekonstrukció és 2016/17-es szezont már a Sóstói stadionban kezdhetjük. Mindezt 9 milliárd forintból és másfél évet kell mindössze Felcsúton játszanunk.

Ami a szomorú valóság: 2015 decemberében kezdődött a bontás, 2016 novemberében az építkezés, mert az eredetihez tervhez képest bő két évet csúszik a kivitelező megtalálása és azzal megegyezése (egyedüli induló a Strabag volt, csak hozzáteszem), majd egy „előre nem látott statikai hiba” miatt újabb fél évet csúszik a stadion átadása, a költségek pedig 15,2 (+ 3,85???)  milliárd forintnál tartanak. Azaz alsó hangon 1 évvel többet játszunk a felcsúti albérletben, mint azt eredetileg ígérték és 6 milliárddal többe kerül, mint amiről bő 3 éve szóltak a hírek.

források: vidi.hu, szekesfehervar.hu, fmc.hu, magyarnarancs.hu